Keliaujant po svečias šalis – žavimės naujomis kultūromis, mums neįprasta gamta bei stengiamės susipažinti su tos šalies istorija. Tačiau ne mažiau vilioja ir paragauti egzotiškus patiekalus, susipažinti su mums ne tokia įprasta virtuve. Tad šį kartą norime jums pristatyti Madeiros salos tradicinę virtuvę, kad žinotumėte, ką paragauti tiesiog privalu.

Jūrų gėrybės

Madeira – tai Atlanto vandenyno bangų skalaujama sala, tad nekeista, kad didžiąją salos gyventojų mitybos dalį sudaro žuvis bei įvairios jūrų gėrybės. Čia galite paragauti daugybės rūšių šviežios, ką tik pagautos žuvies. Viena mėgstamiausių žuvies rūšių, neretai dar tituluojama portugališkojo stalo karaliene – tai menkė, neretai juokaujama, kad čia galite sužinoti daugiau kaip 350 receptų, ką galima pagaminti būtent iš šios žuvies. Vietiniai gyventojai itin mėgsta sūdytą ar džiovintą menkę, nors yra daugybė patiekalų ir iš šviežios žuvies.

Dar vienas salos gurmanų pasididžiavimas yra juodoji kardžuvė, kurią portugalai vadina Espada. Tiesa, iš pirmo žvilgsnio ši žuvis tikrai nesužavės ir apetito nesukels, nes gyva Espada atrodo šiek tiek šiurpiai: ilga, juodos spalvos, su išsprogusiomis akimis bei aštriais dantimis. Espados gyvena 800 metrų gylyje ir tik naktį, šioms pakilus į 500 metrų gylį, vietinio žvejų kaimelio žvejai jas gaudo. Kai kuriuose restoranuose galite pamatyti kaip virtuvės šefas išdarinėja šią žuvį ir gamina jums vakarienę.

espada žuvis

Espada – populiariausia žuvis Madeiros virtuvėje

Be žuvies, saloje itin populiarios ir įvairios jūsų gėrybės, kurių pasirinkimas iš ties stebinantis. Čia galite paragauti visko: nuo paprastų krevečių, iki Atlanto vandenyne pagaunamų kalmarų. Vienas įdomiausių bei populiariausių tradicinių Madeiros salos patiekalų – tai specialus kalmarų troškinys, kuris paskaninamas kariu bei imbieru.

Madeiros sostinė Funšalis garsėja savo didžiuliu žuvų turgumi, kuriame galima įsigyti pačių įvairiausių bei egzotiškiausių žuvų rūšių, tad jei apsistojate apartamentuose su virtuve ir norite paeksperimentuoti, išmėginant savo kulinarinius sugebėjimus, o gal atkartoti restorane matytą virtuvės šefo receptą – būtinai žuvį įsigykite šiame turguje. Mat būtent čia ne tik didžiausias pasirinkimas, bet ir pateikiama pati šviežiausia žuvis.

madeiros jūrų gėrybės

Jūrų gėrybės

Egzotiški vaisiai

Vienas mėgstamiausių ir populiariausių salos vaisių – tai bananas. Čia galite išvysti per visą salą nusidriekusias šių vaisių plantacijas. Bananai valgomi kone su viskuo, neretai jie tampa ir alkoholinių gėrimų sudedamąją dalimi. Kai kurie restoranai gali jums pasiūlyti neįprastų patiekalų su bananais, kurie gali tikrai nustebinti, pavyzdžiui, keptas bananas, patiekiamas su juodąja kardžuve.

Taip pat Madeiros sala garsėja savo ir kitais egzotiškais vaisiais, vienas jų, ne mažiau populiarus už bananus – tai marakuja arba dar kitaip vadinama kvapnioji pasiflora. Tai kiaušinio dydžio valgomoji uoga, viduje turinti juodų sėklų Šis vaisius pasižymi nuostabiu skoniu bei sodriu aromatu, gausiai naudojamas tiek įvairiuose patiekaluose, tiek ir gėrimuose.

madeiros vaisiai

Vaisių turgus Funšalyje

Norintys paragauti kažką naujo ir iki tol dar neragauto – Madeiros saloje tikrai galės tai padaryti, nes čia itin populiarus vaisių kryžminimas bei naujų rūšių išvedimas. Pavyzdžiui, sukryžminus bananą su ananasu yra išvestas visiškai naujas vaisius bananasas, kurio jokioje kitoje pasaulio šalyje tikrai neparagausite.

Žinoma turėsite progą paragauti ir daugiau netikėtų derinių ir tai padaryti galite Funšalyje esančiame didžiuliame vaisių ir daržovių turguje. Skonių pasirinkimas čia neįtikėtinas, būtinai paragaukite ir kitų vaisių, pavyzdžiui papajos, mangų, anonų ir kitų vaisių, kurių puikus skonis bei sodrus aromatas tikrai jus sužavės.

Vynas ir kava

Madeiros vynas yra garsus ir puikiai vertinamas visame pasaulyje, neretai jis yra tituluojamas skystuoju salos auksu. Čia įsišaknijusios gilios vyndarystės tradicijos, per salą driekiasi nuostabaus grožio vynuogių plantacijos. Beje, šioje gana nedidelėje saloje yra net 7 vyno daryklos.

Madeiros vynas pasižymi savo sodriu skoniu, kuris išgaunamas dėl jo brandinimo specialiose ąžuolinėse statinėse, bei stiprumu (19-20 laipsnių stiprumo vynas). Vynas brandinamas aukštoje temperatūroje, į jį įpilant brendžio. Viso šio fermentacijos proceso laikotarpiu, trunkančio kelis metus, vynas įgauna savo taurų ir unikalų skonį.

Legenda pasakoja, kad pamatus vyndarystės amatui kadaise paklojo vietiniai žvejai, kurie pastebėjo, kad vynas, ilgesnį laiką palaikytas šiltesnėje temperatūroje, įgauna vis naują skonį.

Madeiros vynas

Madeiros vyno brandinimo statinės

Saloje rengiamos vyno degustacijos, galite pasivaikščioti po jų laikymo rūsius, o profesionalus gidas papasakos visą vyno gamybos istoriją. Žinoma, turėsite galimybę įsigyti ir vietoje pagaminto vyno – tai puikios lauktuvės artimiesiems ar šaltiems žiemos vakarams, jau grįžus namo, su taure vyno prie židinio – prisiminti nuostabiąją Madeiros salą.

Po vyno itin populiarus gėrimas yra kava, kuri iš Madeiros eksportuojama į visas pasaulio šalis. Nors Madeiros kava yra priskiriama prie pigesnių, ji neretai vadinama viena aromatingiausių bei skaniausių kavų visoje Europoje.